onze onderzoeksvraag :de beste vlees vervanger
we hebben al wat geplant en dat zijn de radijsjes
hier wat informatie
Het tekort ontstaat enerzijds door de sterke groei van de wereldbevolking. Anderzijds speelt ook het klimaat een rol: water wordt zeldzamer en dus duurder. Daarmee wordt ook het houden van vee lastiger en prijziger. “Het produceren van een kilo koeienvlees kost 13 kilo aan planten,” weet onderzoeker Arnold van Huis van de universiteit van Wageningen. En met steeds meer mensen en een veranderend klimaat is dat een opoffering die we ons niet kunnen veroorloven. Nu reeds eten wij westerlingen gemiddeld 120 kilo vlees per persoon. Als vijf miljard mensen 100 kilo vlees eten dan moeten de koeien jaarlijks 6,5 triljoen kilo voer hebben. Laat staan wat er moet gebeuren als er straks negen miljard mensen zijn. “Er is gewoonweg niet genoeg ruimte en voedsel om dat mogelijk te maken en de armsten zullen verhongeren
kweek uit iegen biefstuk”
Er is een oplossing: fabrieksvlees. Het woord klinkt misschien wat onsmakelijk, maar dekt de lading precies. Het is eigenlijk het produceren van vlees in de fabriek (of het laboratorium). Wetenschappers werken er hard aan. Men laat het vlees in het lab letterlijk groeien zoals een boer een appel of peer teelt. Daarvoor worden eerst enkele cellen uit een dier gehaald waarna deze cellen gestimuleerd worden om zich te vermenigvuldigen. Zonder genetische manipulatie kan zo een stukje vlees ‘gekweekt’ worden. Theoretisch gezien is het mogelijk om alle monden te voeden, maar de technologie is nog vrij pril en nog lang niet klaar voor massa-productie.

Vaststaat dat met vlees al een belangrijke voedselbron wegvalt. Wie (of beter gezegd: wat) gaat dat gat vullen? Van Huis heeft een pasklare oplossing klaarliggen. “Eén kilo vlees van een krekel, sprinkhaan of kever kost slechts 1,5 tot 2 kilo voer. Het goede nieuws is dat de insecten niet alleen minder voedsel nodig hebben, maar dat wij mensen er ook minder van hoeven te eten om te overleven. De insecten zijn extreem grote bronnen van proteïnes en vitamines.” Bovendien komt bij het houden van insecten veel minder CO2 vrij dan wanneer een boer een stal vol koeien heeft.
smakkelijken insecten uit hamburgers uit een petries schaal en plantaardig vlees met kunst bloed.
de productie kan de wereld wijden vraag naar vlees niet bijhouden,
dus nu maken weten schappers werkt van anderen bronne eiwit
insecten leveren mileuvriendelijken eiwitten de beesjes zijn met minder energie te kweken en bevatten zelfs meer eiwit dan rundvlees vegaburgers zitten vol kunstbloed
kweek vlees moet de wereld redden
bronnen:scientas
wetenschap in beeld magazien
samenwerking:begin wat stroef maar het ging goed
planen:shanyla ashley helpen en magazin lezen
dilara:info geholpen met planten
ashley:blog planten
de plannen voor de volgende keer
beeteren samenwerking en taak verdeling en we geven ons een
9,5
we geven ons een 9,5 omdat het gw goed ging alleen beetje stres maar voor de rest niks
we geven ons een 9,5 omdat het gw goed ging alleen beetje stres maar voor de rest niks
Hallo team Voeding,
BeantwoordenVerwijderenJullie hebben een heel belangrijke onderzoeksvraag geformuleerd. Jullie bevindingen zijn goed omschreven. Zorg er wel voor dat jullie de moeilijke begrippen en woorden opzoeken zodat jullie de inhoud van de tekst goed begrijpen.
Bronnen zijn goed beschreven. Jammer dat de filmpjes niet allemaal werken. De samenwerking staat beschreven maar dit zijn tevens de plannen voor de volgende keer. Dit begrijpen we niet helemaal. Probeer dit de volgende keer duidelijk te beschrijven. Top dat jullie aan de slag gaan met het kweken van radijsjes. We zijn benieuwd naar quest 4 (de presentatie).
34 XP verdiend!
BADGE creativiteit ingeleverd.
BeantwoordenVerwijderen5 XP extra